Bree's New World
The Furniture Composers
Veelzijdige, gedurfde design meubels van Nederlandse bodem
Bree’s New World is een modern ontwerpbedrijf en fabrikant van eigentijdse meubelen. Bij Bree’s New World zetten we in op lef en veelzijdigheid. We willen ons niet beperken tot één type interieur, wat ons werk uitdagend en allesbehalve saai maakt. Het resultaat is een zeer uiteenlopende, gedurfde meubelcollectie, zowel qua ontwerp als qua materiaalgebruik. Strak, modern, industrieel, design, organisch, retro of landelijk, al deze termen zijn min of meer wel van toepassing op onze meubelen. We houden van meubeltrends, zonder ons Bree's New World karakter te verliezen.
Een groot deel van de Nederlandse meubelindustrie heeft haar productiefaciliteiten uit kostenoverwegingen grotendeels moeten verplaatsen naar goedkopere productielanden. Een steeds groter deel van de meubelen die in Nederland worden verkocht, wordt niet meer in Nederland geproduceerd. Bree’s New World is er trots op dat veruit het grootste deel van onze productie nog steeds in Nederland plaatsvindt.
Ons verhaal
In Elseviers Encyclopedie van 1968 stond Vlaardingen bekend om zijn haringvisserij en meubelindustrie. Niet toevallig. Van oudsher was Vlaardingen een vissersstad, ooit zelfs de grootste haringhaven van Europa. Om de houten tonnen te produceren die nodig waren om de haringen in te verpakken, waren tientallen kuiperijen in Vlaardingen actief. Er was geen bedrijfstak zo wisselvallig als de visserij. Het lag voor de hand dat in voor de visserij minder drukke tijden, alternatieve houtbewerkingen plaatsvonden. Er was hout, er waren machines en er waren mensen die met die machines om konden gaan. Zo ontstond in Vlaardingen een flink aantal meubelfabrieken. Een anekdote uit de jaren twintig van de vorige eeuw, die dit verband tussen meubelindustrie en haringvisserij onderstreept, gaat over mijn beide grootvaders. De één was haringhandelaar, de ander meubelfabrikant.
Om haring te verkopen was grootvader Van Bree afgereisd naar Polen, waar hij op de terugreis tegen een uiterst goede prijs, een prachtige partij Frans eiken cognacvaten kocht. Hij wilde deze vaten gebruiken om haring in te verpakken voor zijn klanten in Noord-Amerika. De kuipers in de haringpakkerij ontraadden hem dit te doen, aangezien de haring dan naar cognac zou gaan smaken. Uiteindelijk werden deze vaten toen gebruikt om meubelen van te maken. De aangestelde verkoper van deze meubelen heette Jaap Ouwenbroek, wiens dochter later trouwde met de zoon van die haringhandelaar Van Bree. Dit verhaal van de cognacvaten stond aan de basis van het ontstaan van Ouwenbroek's meubelfabriek, de voorganger van Bree’s New World.
Leen van Bree, directeur Bree's New World
Ontwerpers
Peter Schreuder Goedheijt
Volgde de studie voor Grafisch-Typografisch ontwerper aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Door zijn ruimtelijk inzicht in het verpakkingsontwerp, besloot hij aanvullend de studie Industrieel Ontwerpen te volgen. In 1987 werd hem de “Prijs voor het beste Nederlandse Meubelontwerp” toegekend. De afgelopen jaren heeft Peter in zijn ontwerpen de focus vooral gelegd op organische vormen, waaronder de Cloudy, Peggy, Rikki, Rosie, Ruby, Steely en Twinny.
Hans Daalder
Hans Daalder (1963) studeert af aan de Design Academy in Eindhoven in 1989. In 1990 richt hij zijn ontwerpstudio op en werkt voor de hoogwaardige meubel- en kantoormeubelindustrie in Europa. Al snel blijkt de ontwerpstijl van Hans Daalder aan te slaan bij een breed publiek. De mensen waarderen de heldere lijnen, de originaliteit en de hoge kwaliteit van zijn werk. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de eetkamerstoel Fly, een uniek ontwerp eetkamerstoel met krachtige lijnen.
Jan Neggers
Binnenhuisarchitect, ontwerper en uitvinder met diverse octrooien op zijn naam. Een autodidact die zich de laatste jaren vooral bezig houdt met het ontwikkelen van producten welke eenvoudiger, sterker, functioneler en mooier zijn.
Marian Harent
Volgde de opleiding ‘Interieurontwerpen’ aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Is tegenwoordig werkzaam als interieurarchitect en ontwerpt al vele jaren kasten en tafels voor Bree’s New World.
Martin Haksteen
Studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven (later 'Design Academy'). Sinds 1984 werkzaam als freelance productontwerper en winnaar “Meubel van het jaar” prijs in Nederland 1988 en “Merket for good Design” prijs in Noorwegen 1999.
Pieter de Moor (1943 - 2010†)
Heeft voor Bree’s New World met name een aantal zeer succesvolle fauteuils en stoelen ontworpen. Hij was vooral gespecialiseerd in het uitwerken van de fabricage technische aspecten van nieuw ontworpen producten.
Frans Schrofer
Is in 1983 als industrieel ontwerper afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Zijn kwaliteiten als ontwerper in combinatie met zijn technisch inzicht hebben hem tot een internationaal gerespecteerd designer gemaakt. Hij is oprichter en directeur van zijn eigen ontwerpbureau “Studio Schrofer”. Zijn ontwerpen zijn kenmerkend voor het interieur met een eigentijdse lifestyle.